Riant wonen
in een rijksmonument
In Appeltern, midden in het Land van Maas en Waal, woont Géby van Beuningen samen met zijn gezin in een voormalige kerk. Het gebouw heeft hij eigenhandig verbouwd tot energiezuinige woning en werkruimte, plus ontmoetingsruimte voor dorpsbewoners.
In het Land van Maas en Waal staat een schitterend gerenoveerd, eeuwenoud kerkje. De bewoner realiseerde er eigenhandig zijn woning en werkruimte in, plús een ontmoetingsruimte voor dorpsbewoners.
De huidige bewoner, Géby van Beuningen van Van Beuningen Bouwsupport kende het kerkje goed. Hij verzorgde als bouwkundige jarenlang het teken- en rekenwerk voor het onderhoud van de kerk. ‘Daardoor zag ik de mogelijkheden’, motiveert hij zijn aankoop. Van Beuningen noemt zichzelf een man van details. ‘Detaillering is denk ik mijn kracht, maar de grote uitdaging was hier vooral het creëren van de juiste ruimtes. Het is namelijk zo’n apart gebouw, een waarvan je moeilijk in kunt schatten hoe het uiteindelijk voelt.’ Vooral de zichtlijnen en hoogtes van verdiepingen hadden zijn speciale aandacht.
Schitterend zicht naar buiten
Op de eerste verdieping is het woongedeelte gecreëerd met een verdiepingshoogte van bijna vier meter (3,75 m). De woonlaag beslaat vrijwel het hele middenschip van de kerk. Een op maat gemaakte glazen wand en balustrades sluiten de verdieping volledig af van het onderliggende schip, dat is ingericht als multifunctionele ruimte. Of beter gezegd: ontmoetingsplek. ‘Ik vond het belangrijk om de maatschappelijke bestemming van de kerk te behouden. Er zou bijvoorbeeld kunst in geëxposeerd kunnen worden of diners worden gegeven, we werken nog aan deze ideeën.’ De kerk telt maar liefst tien verdiepingshoge ramen die de bewoners een schitterend zicht naar buiten bieden, onder meer op de rivier de Maas.
Een man van details
Om de originele stalen kozijnen te kunnen behouden koos Van Beuningen voor het plaatsen van tien MetaPlus achterzetramen. Dat gebeurde op een bijzondere manier: alle achterzetramen zijn in exact dezelfde maat besteld, waarna de voorzetwanden en sponning zo gemaakt werden dat de ramen bij het plaatsen precies zouden passen. Van Beuningen: ‘Dat is mijn verantwoordelijkheid, heb ik gezegd.’ Het paste als een handschoen. ‘Ik zei al, ik ben een man van de details. En ik had een hele goede timmerman’, knipoogt hij. De omgekeerde werkwijze zorgde voor een aanzienlijke kortere levertijd en bovendien ook voor uitstekend geïsoleerde kozijnen. Een warmtepomp volstaat om comfortabel en riant te kunnen wonen in het Rijksmonument.
Projectinformatie
- Locatie
- Appeltern
- Opdrachtgever
- Familie van Beuningen
- Architecten bureau
- Van Beuningen Bouw
- Ontwerp
- Géby van Beuningen
- Bouwbedrijf
- Van Beuningen Bouw
- Jaar van realisatie
- 2019
- Fotografie
- Sjoerd de Jonge
- Deel dit project