Loading...

Renovatie flats Beethovenlaan

Oude flats met simpele ingrepen opgeknapt


Interview: Arno van Wezel - A3 Architecten

Drie oude flats uit de jaren zestig aan de Beethovenlaan in Maassluis zijn het afgelopen jaar met relatief simpele ingrepen sterk opgeknapt. Zo kreeg de entree aan de binnen- en buitenkant een totaal ander, strak en luxueus aanzien. De kopgevel werd opnieuw gestuukt en uitgelicht en ook de galerijen werden aangepakt. De bewoners kregen inspraak; het grote verticale glazen scherm op de gevel moest bijvoorbeeld wel van binnenuit wasbaar zijn.

Volgens projectarchitect Arno van Wezel van A3 Architecten heeft de entree nu een veel betere maat. ‘De ingang was bijna niet herkenbaar, klein, donker en verouderd. Nu past de entree niet alleen beter bij het gebouw, maar hebben we met glas, licht en dubbele afsluitbare toegangsdeuren ook een veel veiligere omgeving geschapen.’ Met het verticale scherm en de vrijhangende luifels wordt de entree geaccentueerd. De houten tint van de beplating doet warm aan en is als een homogeen element zowel in de gevel als in het interieur toegepast. Om de beëindiging van het flatgebouw te accentueren, heeft de voorlaatste verdieping rondom een verbijzondering gekregen. Daarvoor zijn dezelfde materialen en kleuren gebruikt als voor de ingang, waardoor de hele flat identiteit en een strakke, moderne uitstraling krijgt. Aan de kopgevels is de verbijzondering licht gebogen waarbij hij maximaal een centimeter of 70 uitbolt. Via lichtarmaturen achter het plaatmateriaal worden de opnieuw gestuukte kopgevels mooi uitgelicht.

Netjes

Het opvallend hoge - speciaal voor dit project gemaakte - glazen scherm boven de ingang heeft twee functies. Van Wezel: ‘Het duidt van veraf de entree aan en daarnaast beschermt het de bewoners tegen de regen als ze uit de lifthal stappen.’ Aardig detail: de bewoners wilden wel graag dat het glazen pui van binnenuit te wassen was zodat de boel netjes bleef. Vandaar dat de panelen in een hoek staan, waardoor je er gemakkelijk een arm tussendoor kunt steken. Het glas komt overigens ook weer terug in de glasplaten op het hekwerk van de galerijen.

Opknappen in Maassluis

A3 Architecten doet heel veel herstructurering- en renovatiewerk. Eerder liepen in Maassluis in vier wijken opknap-projecten. De componistenwijk, waartoe de Beethovenlaan behoort, is een van deze wijken. Hier werd een aantal flats gerenoveerd en opgetopt en twee andere afgebroken om plaats te maken voor een modern nieuwbouwcomplex met zorgvoorzieningen. Alleen de flats aan de Beethovenlaan ‘straalden’ nog in hun oorspronkelijke glorie. Volgens Van Wezel begonnen de bewoners uit jaloezie al bijna te klagen; ze waren dan ook blij toen de klus eindelijk was geklaard.

Projectinformatie

Locatie
Maassluis
Opdrachtgever
Woningcorporatie Maasdeltagroep, Spijkenisse
Architecten bureau
A3 Architecten
Ontwerp
Arno van Wezel
Bouwbedrijf
Thijsse Bouw BV
Jaar van realisatie
2009
Deel dit project