Loading...

Geluidsluwe gevels dankzij balkonbeglazing en gevelschermen


De wijk Park Triangel in Waddinxveen is recent verrijkt met 98 huurappartementen, verdeeld over drie woongebouwen. De karakteristieke woongebouwen zijn gerealiseerd in de driehoek van de Beijerincklaan, de Zuidelijke Rondweg en de spoorlijn Gouda-Alphen en dichtbij de uitvalswegen A12 en A20. Om de hoge geluidsbelasting op de gevels te reduceren en het wooncomfort naar het allerhoogste niveau te tillen, namen ontwikkelaar BPD Woningfonds en aannemer De Vries en Verburg al in een vroeg stadium contact op met Mview+.

Om het teveel aan verkeersgeluid van auto’s en treinen te weren, was een geluidsscherm niet afdoende, weet Waldo Duin, directeur van Mview+. “De nieuwe woongebouwen moesten in plaats hiervan voorzien worden van geluidsluwe gevels. Omdat de woongebouwen tweezijdig georiënteerd zijn, hebben wij de mogelijke oplossingen voor zowel de galerijzijde als de niet-galerijzijde in kaart gebracht. Besloten is om alle buitenruimtes aan de niet-galerijzijde te voorzien van M-view balkonbeglazing. Deze balkonbeglazing is opgebouwd uit een glazen borstwering en gecertificeerde glazen vouwwanden die tot 22 dB geluid kunnen reduceren. Hierdoor komen comfort, ventilatie en geluidsreductie op unieke wijze samen.” De balkonbeglazing wordt standaard uitgevoerd in monolithisch gehard glas, vertelt hij. “Bijzonder hierbij is het stalen framewerk, waardoor de balkons perfect aansluiten op de klassieke bouwstijl die architect LSWA voor ogen had. Zoveel mogelijk onderdelen van de balkonbeglazing zijn geprefabriceerd in onze fabriek in Tiel, waardoor de montage snel en met minimale overlast uitgevoerd kon worden.”

Reductie van invallend geluid

Voor de kopse kanten van gebouw A en C heeft Mview+ imposante Silent Air Gevelschermen van 3 meter breed en resp. 9 en 12 meter hoog geëngineerd, geproduceerd en gemonteerd, vertelt Duin. “Hierdoor wordt ook het invallende geluid op deze gevels sterk gereduceerd. De geluidsbelasting op de nieuwe gevels blijft onder de grenswaarde van 48 dB, zoals aangegeven in de Wet Geluidshinder.”

 

Transparant en puur

Mview+ ontwikkelt, produceert, levert en monteert glasoplossingen voor een optimaal woon- en werkcomfort. Zowel voor binnen als buiten en van nieuwbouw tot renovatie en transformatie. Alle oplossingen zijn gestoeld op de pijlers isolatie, licht en geluid, bestaan voornamelijk uit glas en worden zo ‘puur’ mogelijk toegepast in projecten. Hierdoor wordt de transparantie van het glas optimaal benut.

Projectinformatie

Locatie
Waddinxveen
Opdrachtgever
De Vries en Verburg
Architecten bureau
LSWA
Ontwerp
BPD Ontwikkeling
Bouwbedrijf
De Vries en Verburg
Jaar van realisatie
2023
Fotografie
De Vries en Verburg
Deel dit project