Loading...

Dok12, Ijmuiden

Een uniek gevelbeeld!


Vlak aan de zee, het Noordzeekanaal en de vissershaven van IJmuiden is een bijzonder nieuwbouwplan gerealiseerd: Oud IJmuiden. Onderdeel van dit nieuwbouwplan is appartementengebouw Dok12, dat bestaat uit 10 verdiepingen met in totaal 28 koopappartementen. “Vanwege de unieke ligging in de haven is de geluidsbelasting op de gevels hoger dan ons Bouwbesluit voorschrijft”, vertelt Waldo Duin, directeur van Mview+. “Daarom zijn onze Silent Air Gevelschermen en speciale M-view balkonbeglazing toegepast. Dankzij onze oplossingen wordt alsnog een optimaal wooncomfort geborgd. Bovendien is een uniek gevelbeeld ontstaan.

Dutch Design van eigen bodem

Mview+ ontwikkelt, produceert, levert en monteert glasoplossingen voor een optimaal woon- en werkcomfort. Zowel voor binnen als buiten en van nieuwbouw tot renovatie en transformatie. “Binnen ons assortiment onderscheiden wij zes productgroepen”, vertelt Duin. ”In navolging van de Silent Air Gevelschermen en M-view balkonbeglazing zijn dat de MetaPlus achterzetramen, Schuifloketten, Total Glas glazen puien & deuren en Total Glas gevellamellen. Ook is verregaand maatwerk mogelijk. Al onze oplossingen zijn gestoeld op de pijlers isolatie, licht en geluid, bestaan voornamelijk uit glas en worden zo ‘puur’ mogelijk toegepast in projecten. Hierdoor wordt de transparantie van het glas optimaal benut. In combinatie met de fraaie en/of slanke aluminium profielen met RVS beslag zijn onze producten een verrijking voor ieder gebouw.”

Wonen op geluidsbelaste locaties

In ons Bouwbesluit worden specifieke geluidseisen gesteld aan woonomgevingen, weet Duin. “Om aan deze eisen te voldoen, worden woningbouwprojecten van oudsher gerealiseerd op geluidsluwe locaties. Utiliteitsgebouwen zoals kantoren bevinden zich veelal aan de rand van deze locaties, waar zij dienst doen als geluidswal tussen de geluidsgevoelige en geluidsluwe zones. Omdat de ruimte in Nederland beperkt is en de vraag naar woningen groot, wordt deze logische opzet steeds meer verstoord. Steeds vaker worden woningen en woongebouwen gerealiseerd naast (snel)wegen en op andere locaties met een hoge(re) geluidsbelasting, waarvan het havengebied in IJmuiden een goed voorbeeld is. Om ook op deze locaties een optimaal wooncomfort te creëren, hebben wij de Silent Air Gevelschermen ontwikkeld.”

 

Optimum van ventilatie en geluidsreductie

Zowel bij transformatie- als nieuwbouwprojecten komt het regelmatig voor dat één gevel te zwaar belast wordt en doof uitgevoerd moet worden. “Dit maakt het realiseren van een woonomgeving soms lastig. Immers moet je alle verblijfsruimtes kunnen spuien (luchten); ook de ruimtes aan de dove zijde”, vertelt Duin. “Ook bij Dok 12 was sprake van een dove gevel, waarvoor onze Silent Air Geluidsschermen een doeltreffende oplossing bieden. De geluidsschermen zijn voor alle te openen delen van de noordgevel (hoogovenzijde) aangebracht, waardoor de ‘dove’ gevellijn is verlegd. Achter de schermen is een buitenklimaat gerealiseerd, met een geluidsbelasting die onder de (uiterste)grenswaarde ligt en waar de ramen alsnog geopend kunnen worden.”

Opbouw van het geluidsscherm

De gepatenteerde Silent Air Geluidsschermen zijn gemaakt van voorgespannen veiligheidsglas, in combinatie met geluiddempende coulissen. Duin: “De coulissen zijn opgebouwd uit een kader van geperforeerd aluminium met een minerale vulling, die het binnenkomende geluid aan de rand absorbeert. Afhankelijk van de geluidsweringseis kunnen onze gevelschermen worden opgebouwd met één, twee of drie coulissen met een variabele tussenruimte van 30 tot 75 mm. Tussen de gevel en het geluidsscherm wordt voldoende vrije ruimte behouden waardoor spuiventilatie van de achterliggende ruimte mogelijk blijft.” Met de Silent Air Geluidsschermen zijn geluidsreducties tot 18,5 dB voor wegverkeer en 24,4 dB voor railverkeer mogelijk. “Doordat de coulissen in iedere gewenste kleur gepoedercoat kunnen worden, sluiten zij mooi aan bij de esthetiek van de gevel. Er ontstaat een nieuwe geveldimensie door de ‘schilderijlijstjes’ die rond de te openen ramen zijn gekomen .”

Comfortabele buitenruimte

In navolging van de Silent Air Gevelschermen heeft Mview+ alle balkons van Dok12 voorzien van M-view balkonbeglazing, opgebouwd uit een glazen borstwering en geluidsscherm. “Met onze balkonbeglazing beschermen wij de balkons tegen wind, kou en neerslag, waardoor de buitenruimte ook bij slecht weer gebruikt kan worden”, aldus Duin. “Zo wordt op eenvoudige wijze een comfortabele extra leefruimte toegevoegd, zonder de ruimte definitief af te sluiten. Bij mooi weer kan de beglazing namelijk in zijn geheel geopend worden.” Bijzonder in Dok 12 is dat de beglazing niet van vloer tot plafond doorloopt. “Het geluidsscherm eindigt een aantal centimeters lager, waardoor een continu ventilatie van het balkon wordt geborgd. De hoogte van de beglazing is echter zo uitgekiend, dat ook de geluidwering en windbescherming in tact blijven. Zo wordt ook op de balkons een optimum van comfort, ventilatie en geluidsreductie bereikt.”

Alle balkonafscheidingen zijn vooraf en onder de beste klimaat- en arbeidscondities geproduceerd in de fabriek van Mview+ in Tiel. Vervolgens zijn zij als complete units naar de bouw gevoerd en in de gevel gehesen, besluit Duin. “Ook onze Silent Air Gevelschermen zijn van tevoren geprefabriceerd, waardoor snel en efficiënt gebouwd kon worden, met minimale overlast voor de omgeving.”

Tekst: Lieke van Zuilekom

Projectinformatie

Locatie
Ijmuiden
Opdrachtgever
BPD ontwikkeling
Architecten bureau
Just Architects
Ontwerp
https://www.bpd.nl/
Bouwbedrijf
HSB Bouw B.V.
Jaar van realisatie
2022
Fotografie
Architectuurfotografen / Fedde de Weert
Deel dit project